Poetry International Poetry International
Dichter

Hannah van Binsbergen

Hannah van Binsbergen

Hannah van Binsbergen

(Nederland, 1993)
Biografie
Hannah van Binsbergen (1993) studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde haar eerste gedichten op het internettijdschrift Samplekanon en schrijft voor Tirade en dw B. Van Binsbergen debuteerde in 2016 met de bundel Kwaad gesternte. Deze bundel werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2016.
In de gedichten van Van Binsbergen valt een boel te bevechten. Ze schuwt de grote thema's niet, terwijl de mislukking altijd op de loer lijkt te liggen.

Van Binsbergens gedichten zijn vaak een persoonlijke onderzoeking van wat er zich om en in de dichter afspeelt. Tegelijkertijd toont Van Binsbergen zich een geëngageerd dichter, die zich ervan bewust is dat die omgeving die zij beschouwt tegelijkertijd ook haar aanschouwt (‘Nu iedereen met me meekijkt kan ik eindelijk beginnen / te groeien naar de markt.’).

‘Woorden zijn van oorsprong magisch en hebben in de moderne tijd eigenlijk weinig van hun oude magie verloren,’ schrijft Van Binsbergen in een tekst op Samplekanon, waarin zij haar poëtica uiteenzet. Deze ‘magie’ van woorden, en hun kracht om in de wereld verschil te kunnen maken, is ook in haar debuutbundel aanwezig. Veelzeggend zijn dan ook haar ‘correspondenties’ waar ze het laatste deel van haar bundel aan wijdt. Een correspondentie met haar dokter, met Sylvia W., met de lezer en met zichzelf: ‘Ik heb veel gedaan / om eindelijk mijn eigen naam te kunnen zeggen.’
© Feline Streekstra
Bibliografie
Kwaad gesternte. Atlas Contact, Amsterdam, 2016.

Links
samplekanon.com een bewerking van ‘de kleine poëtica’ die Hannah van Binsbergen uitsprak in Perdu.
Sponsors
Gemeente Rotterdam
Nederlands Letterenfonds
Stichting Van Beuningen Peterich-fonds
Ludo Pieters Gastschrijver Fonds
Lira fonds
Partners
LantarenVenster – Verhalenhuis Belvédère